Gyermektemetővé változtatták az ősi maja barlangot

A maják által gyakorolt gyermekáldozatokról mesélnek a találóan „Éjféli rettegés barlangja” névre hallgató barlangban feltárt emberi maradványok. A gyermekeket feltehetően a maja esőisten jóindulatának elnyerése érdekében áldozták fel.

A kutatók 2008 és 2010 között közel 10 ezer (pontosan 9566), 14 éven aluli személyekhez köthető emberi csontot és fogmaradványt találtak a belize-i barlangban – jelentette be Michael Prout bioarcheológus a Fizikai Antropológusok Amerikai Szövetségének éves összejövetelén. Számos maradvány 4-10 éves gyerekek feláldozására utal. Mivel a maradványok rendkívül töredékesek, nehéz megállapítani, hogy pontosan hány személy csontjai találhatók a barlangban. Prout, a Kaliforniai Állami Egyetem kutatója, valamint kollégái feltételezése szerint a gyermekeket Chac esőistennek áldozták fel. 

A szénizotópos kormeghatározás alapján a maják nagyjából i. e. 1000-től kezdve mintegy 1500 éven át áldoztak fel gyermekeket a barlangban. Legalább 114 holttestet a barlang legmélyebb, legsötétebb zugába, egy föld alatti patak közelébe dobtak le. Ezek közül legalább hatvan 14 éven alauli gyermekekhez köthető. A maják a vízforrásokat rejtő barlangokat szakrális helyeknek tekintették, ezért a kutatók úgy vélik, a holttesteket szándékosan, Chac isten kiengesztelésére helyezték el a területen. A tudósok nem találtak arra utaló nyomokat, hogy a gyerekek természetes halált haltak volna, vagy eltemették volna őket.

A kutatók mindeddig csak a dél-mexikói Chichén Itzá föld alatti barlangjában bukkantak a maják körében kiterjedt gyermekáldozatra utaló nyomokra. A szakértők szerint a Chichén Itzában talált 101 emberhez köthető maradványok közül 51 gyermekeké volt. A kutatók gyakran hangsúlyozzák, hogy az ősi közép-amerikai civilizációk elsősorban felnőtteket áldoztak fel, Prout szerint azonban a Chichén Itzá-i, valamint a belize-i felfedezések arra utalnak, hogy a maja áldozatok mintegy fele gyermek volt. 

Címkék: maják, Ókor, régészet
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/26915/pics/lead_800x600.jpg
maják,Ókor,régészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?