Kettévágott kutyák és játékdarab a szájban – mit tudunk a viking kor előtti vikingekről?

Az ún. viking kor kezdetét a közmegegyezés szerint 793. június 8-ához, az észak-angliai Lindisfarne kolostorának kifosztásához és felgyújtásához szokás kötni. Arról, hogy mi történt ezen időpont előtt, két, Észtország legnagyobb szigetén, Saaremaán felfedezett hajóroncs segítségével szerezhetünk bővebb információkat.

2008-ban az Észtország legnagyobb szigetén, Saaremaán található Salme nevű faluban elektromos vezetéket fektető munkások még alig kezdték el a földet ásni, amikor ősi tárgyakban és csontokban akadt meg a szerszámuk. Azonnal leálltak a munkával, és szakértőket hívtak a helyszínre. Az ásatások rögtön megkezdődtek, és mire a feltárás 2012-re befejeződött, már nyilvánvalóvá vált: a munkások különleges lelőhelyre bukkantak. A régészek harminc méteren belül két, 8. század közepére datálható viking hajós temetkezést tártak fel.  

A nagyobbik hajó az első ismert viking vitorlás, amelyet a Balti-tengernél találtak. Mindkét hajó több évtizeddel, közel 100 évvel idősebb, mint a neves, 1903-ban felfedezett osebergi hajó. Szintén mindkét vitorlásról elmondható, hogy több, csatában elhunyt harcos végső nyughelyeként szolgált. Az elhunytak mellé temették használati tárgyaikat – fegyvereiket, késeiket, fésűiket, játékaikat. Mint kiderült, egyik Salmén talált tárgy sem a temetkezés helyszínének közeléből származik: a Balti-tenger mentén húzódó skandináv települések lakóihoz köthető ötvösmunkáról árulkodnak, vagyis megállapítható, hogy a férfiak nem az ásatási helyszín, azaz végső nyughelyük közelében éltek.

A kutatók (pontosabban a munkások) elsőként a kisebb, Salme 1 névre keresztelt hajóra bukkantak rá. A Tallini Egyetem Jüri Peets által vezetett kutatócsoportja kezdetben hajlított kardok, hajószegecsek, és két agancsból készült kocka maradványaira is rábukkant. Ahogy a régészek tovább kutattak a földben, fegyvereket, valamint emberi és állati csontokat is találtak. Többek között 75 darab, bálna- vagy szarvasmarhacsontból készült (köztük öt díszített) játék darabjaira is rábukkantak.

Már a fegyverek kialakítása is arra utalt, hogy a sír keletkezése az ún. Vendel-korra tehető (i. sz. 600-600), és a feltételezést az emberi csontmaradványok szénizotópos vizsgálata is megerősítette: a sír 750 körülre datálható. A régészeknek a hajó rekonstrukciója során nem volt könnyű dolga, mivel a tatot a kábelezési munkák során gyakorlatilag kettévágták, a fa hajótest pedig szinte teljesen elrohadt, ennek ellenére megállapították, hogy egy körülbelül 11,5 méter hosszú, 2 méteres maximális szélességű hajóról van szó, amelynek mérete és alapján a kutatók arra következtetnek, hogy 12 evezővel rendelkezhetett. A hajószegecsek méretéből pedig megállapítható, hogy a hajó viszonylag vékony deszkákból készült, ebből következően pedig könnyű volt irányítani, vagyis majdnem bizonyosan egy katonai vitorlásról van szó.

A hajón hét nagy termetű férfi maradványait találták meg. Hárman közülük haláluk idején már elmúltak 30 évesek, a többiek 30 év alattiak voltak. A csonttani és fogszakértői vizsgálatok azt mutatják, hogy mindannyian jó egészségnek örvendtek – mindössze egyikük szenvedett fogszuvasodástól. A hajóorr északkeleti irányba néz, az emberi maradványok többségét pedig a hajó közepén és a tatjában találták meg. A pontos pozíciójukat a kutatók nem tudták megállapítani, a bizonyítékokból azonban arra következtetnek, hogy ülő helyzetben temették el őket. Az állati csontokon mészáros munka nyomait találták meg a régészek. Talán egy halotti toron fogyasztották el húsukat, de az is lehet, hogy a legénység vitte magával az állatokat élelemként. Érdekesség, hogy lefejezett karvalyok és héják csontjait is megtalálták a helyszínen. A ragadozó madarakat feltehetően a legénység tagjai fogyaszthatták el.

A régészek 2010-ben az ásatási területet egy egykori – 1941-ben a Vörös Hadsereg rombolói elpusztított – gazdasághoz tartozó udvarra is kiterjesztették. Alighogy elkezdték a kutatást, a régészek máris két kardmarkolat-maradványra, valamint hajószegecsekre bukkantak.

15-20 centivel a felszín alatt pedig hamarosan egy másik Vendel-kori hajó maradványainak körvonalai is előbukkantak. A Salme 1-hez hasonlóan a Salme 2 orra is északkelet felé nézett. A hajószegecsek méretéből, valamint a hajó szélességéből a kutatók rögtön arra következtettek, hogy ez a második hajó nagyobb az elsőnél. A Salme-1-gyel ellentétben ennél a hajónál már a hajógerinc sötét, rothadó körvonalai is látszottak.

A kutatók a vitorláson két férfi jó állapotban megőrzött maradványait találták meg a hajótest nyugati oldalán. Mellettük két pajzstöredékre, számos kardtöredékre, valamint egy kettévágott kutya csontvázára is rábukkantak a régészek. A két férfi erőszakos halált halt. Egyikük felkarcsontján három helyen találtak vágásokat, míg a másik harcosnak a koponyája elülső részén ejtettek két sebet egy baltával vagy karddal.

Az ásatás előrehaladtával nyilvánvalóvá vált, hogy jóval több csontváz fekszik a helyszínen, mint azt elsőre gondolták: egy négy rétegből álló tömegsírt találtak, amelyben összesen 33 férfi feküdt. A maradványok és a hozzájuk kapcsolódó tárgyak egy kis helyen voltak összezsúfolva a hajó közepén. A kutatók többek között számos játékdarabot (kettő rozmáragyarból készült, 326 pedig bálnacsontból), két egyélű, valamint egy törött kétélű fegyver darabjait is megtalálták, emellett pedig mintegy ezer hajószegecsre is rábukkantak. A játékok többsége formában, anyagban is méretben is nagy hasonlóságot mutatott a Salme 1-en talált játéktöredékekkel.

A legnagyobb játékdarabot a 14. számú csontváz állkapcsa körül találták meg, mintha szándékosan a halott szájába tették volna. Mivel a férfit gazdag mellékletekkel temették el, a kutatók úgy vélik, a különös jelenség feltehetően a férfi magas társadalmi státuszát emelte ki, amit az is megerősít, hogy a harcost a hajó központi tengelyében temették el. 

A holttestek nem ugyanabba az irányba néztek, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a hajó pozíciójának (az északkelet-délnyugat tengelyen feküdt) fontosabb jelképes jelentése volt, mint az elhunytak testhelyzetének.

Magazin

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/26339/pics/lead_800x600.jpg
Baltikum,Középkor,vikingek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?