Nyomtalanul eltűnt törzs sírját fedezték fel Kínában

Szarvasmarhák és juhok csontjait, valamint szekereket, bronzedényeket fedeztek fel amerikai régészek egy 2500 éves sírban, amelyre a kelet-kínai Honan tartománybeli Lojang város melletti faluban bukkantak. A számos ősi dinasztia központjául szolgáló város melletti sírhely a szakértők szerint az alig ismert luhung zsung nevű népcsoporthoz köthető.

A rég „elveszett” népcsoport az ókori kínai tavasz és ősz korszakban (Kr. e. 771-476) volt meghatározó tényező. Az időszak irodalmi elnevezését az Kr. e. 5. században összeállított történeti krónikáról kapta, egyébként a Csou-dinasztia második, a Keleti, vagy Kései Csou-kor első periódusáról van szó. A történelmi szövegekben barbárként említett törzs a Kr. e. ötödik században kezdődő Hadakozó fejedelemségek korában (Kr. e. 475-221) tűnt el szinte nyomtalanul – minden bizonnyal beolvadtak a környező, katonailag erősebb népcsoportokba.

A régészek szerint borzasztóan kevés információnk van a luhung zsung népcsoportról, ezért is igen különleges ez a felfedezés, amely a szakértők vizsgálatai után egyértelműen a törzshöz kapcsolható. A kínai történelem az egyik legmozgalmasabb és legsokoldalúbb, ugyanakkor a legkomplexebb és az egyik legbonyolultabb a népek históriái között, így a történészeknek még számtalan fehér foltot kell eltüntetniük. Ez a felfedezés nagyban segít ebben.

A sírban számos leletre bukkantak, többek között szekerek, lovak és egyéb haszonállatok csontvázai és koponyái, továbbá bronzharangok, bronzból készült edények, bortárolók, rituális eszközök, valamint olyan kagylók kaptak helyet a sírban, amelyek az Indiai-óceánból, illetve a Dél-kínai-tengerből származnak. A sír elhelyezkedése, valamint a leletek sokfélesége és tartalma alapján a régészek arra következtetnek, hogy valamely előkelőség sírjára bukkantak, amely a Csou-dinasztiára jellemző temetkezési hagyományok alapján lett berendezve.

„Ez valóban egy hatalmas nagy felfedezés” – mondta Robert Murowchick, a Bostoni Egyetem régészprofesszora. Hozzátette: a sír jelentősége nem csupán abban áll, hogy egyértelmű kapcsolatot feltételez a számunkra még mindig sok rejtéllyel bíró luhung zsung népcsoporttal. Azért is nagyszerű felfedezés, mert Lojangban található, ahonnan mindezidáig igen kevés sírt tártak fel a Kései Csou-korból.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/25932/pics/lead_800x600.jpg
Kína,Ókor,régészet,temetkezés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?