Az amerikai hadseregben harcolt Hitler unokaöccse

Bridget Dowling még tizenéves korában, 1909-ben egy dublini lovasbemutatón ismerkedett meg ifj. Alois Hitlerrel, Adolf Hitler féltestvérével. Alois a lánynak és édesapjának azt füllentette, hogy gazdag szállodatulajdonosként utazgat Írországban, holott valójában a dublini Shelbourne Hotel konyhai kisegítőjeként kezdett el dolgozni, miután megszökött erőszakoskodó apjától. 

Alois és Bridget Londonba szöktek, ahol összeházasodtak, és 1911-ben gyermekük is született Patrick William Hitler néven. Az ebben az évben készített népszámlálás adatai szerint a házaspár fiúkkal Liverpoolban, az Upper Stanhope Street 102. alatt élt. A család otthona a második világháború alatt (ekkor már rég nem ők laktak benne) éppen egy német légitámadás során szenvedett helyrehozhatatlan károkat. Aloist, akit Anton néven tartottak nyilván, az angol fiú/fiam (son) szót 1911-ben még németes írásmóddal (sohn) vetette papírra. Bridget egy később keletkezett visszaemlékezésében leírja, hogy Adolf Hitler meglátogatta őket Angliában, hogy elkerülje a hadseregbe történő besorozást, az állítást a történészek azonban széles körben vitatják, mivel a bizonyítékok alapján a későbbi náci vezér ekkoriban Bécsben tartózkodott.

Ifj. Alois Hitler

Az azonban történelmi tény, hogy Alois 1914-ben Bridget nélkül visszatért Németországba. A férfi egyes visszaemlékezések szerint egyszerűen elhagyta feleségét és fiát, mások azonban megesküsznek rá, hogy Bridget csak azért nem tartott Aloisszal, mert apjához hasonlóan túlságosan erőszakos lett. Az asszonyt az első világháborút követően arról értesítették, hogy egykori férje meghalt, hamarosan azonban kiderült, hogy a férfi nagyon is él, sőt, mivel újraházasodott, a német hatóságok bigámiával vádolták meg. 

Patrick Hitler 18 éves korában meglátogatta édesapját, és ekkor találkozott nagybátyjával, Adolf Hitlerrel is. Patrick és édesanyja 1939-ben az Egyesült Államokba utazott, ahol Patrick az USA-ban előadásokat tartott „őrült bácsikájáról”, Bridget pedig Sógorom, Adolf címmel írt egy könyvet. Félve attól, hogy esetleg hátrányos megkülönböztetés érheti őket a Führer rokonával való kapcsolatuk miatt, az USA-ban ragadtak.

Bridget Dowling

Patrick 1942-ben Franklin Delano Roosevelt amerikai elnökhöz fordulva kérte besorozását az amerikai hadseregbe, de a férfi csak 1944-ben nyert felvételt a tengerészgyalogosok közé. Háromévnyi szolgálat után sérülés miatt leszerelték, vezetéknevét – édesanyjával együtt – Stuart-Houstonra változtatta, megházasodott (feleségétől, Phyllis Jean-Jacques-tól négy fia született) és Long Islanden telepedett le, ahol vérminták kórházak számára történő elemzésével foglalkozó céget alapított (a háború alatt orvosi alakulatnál szolgált). Szomszédaik szerint a család nem élt élénk társasági életet, nem szívesen láttak senkit a házukban. Bridget 1969-ben, fia 1987-ben, 76 éves korában halt meg.    

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/25598/pics/lead_800x600.jpg
20. század,Egyesült Államok,Hitler,nácik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?