Teknősök társaságában temették el a bronzkorban élt kisgyermeket

Kutatók egy csoportja lemészárolt teknősökkel eltemetett nő és egy gyermek több mint 2500 éves maradványaira bukkant rá egy délkelet-törökországi lelőhelyen. A hüllők többsége egy agressziójáról ismert lágyhéjú teknősféléhez tartozott.

A különleges temetkezésre a Kavuşan Höyük néven ismert, a Tigris déli partján, Bismil várostól nem messze található lelőhelyen találtak rá – olvasható a Discovery News honlapon. A nő 45 és 55 kora között hunyt el, míg a gyermek hat- vagy hétéves lehetett. Utóbbit arccal a föld felé temették el. Bal térde be volt hajlítva, jobb lába pedig teljesen ki volt nyújtva. Jobb karját teste alatt helyezték el, míg bal karja a válla fölött feküdt, mintha az arcát védte volna. Bár a gyermek nemét nem sikerült azonosítani, az ásatás vezetői, Rémi Berthon archeozoológus és Güriz Kozbe régészprofesszor a koponya mellett talált vasfibulából (tűs ruhakapocs) arra következtetnek, hogy lány lehetett.

Rögtön a gyermek csontváza alatt találtak rá a hátán fekve eltemetett nő maradványaira. Egyik csontvázon sem találtak erőszakos halállal kapcsolatba hozható nyomokat. Mivel DNS-vizsgálatokat egyelőre nem végeztek a maradványokon, a kutatók nem tudják, milyen kapcsolat lehetett a nő és a gyermek között. „Annyit tudunk, hogy a gyermek és a nő eltemetése között nem sok idő telt el, mivel a nő közvetlenül a gyermeké alatt talált csontvázát nem bolygatták meg, amikor a gyermek testét a sírba helyezték” – magyarázta Berthon.

A sír teknősök maradványaival volt körülvéve. Két teknőt és néhány teknőscsontmaradványt a sír központi részén is találtak. A helyszínen többek között egy mór teknőst, az Eufrátesz vidékéről származó lágyhéjú, valamint közel-keleti mocsári teknősöket is találtak (előbbiből tizenhetet, utóbbiból hármat). A lágyhéjúak néhány testrésze hiányzott, ami arra utal, hogy halotti tor során fogyaszthatták el azokat. A mocsári és mór teknősöknek egyetlen testrésze sem hiányzott.

A teknősöknek komoly jelképes szerepük volt az ókori Közel-Keleten. „Mi pszükhopomposz állatoknak nevezzük őket, feladatuk ugyanis az újonnan elhunyt lelket túlvilágra kísérése volt” – hangsúlyozta Breton. A sírokban talált bizonyítékok feltehetően az elhunyt társadalmi státuszát jelezték. Mint Berthon elmondta, annak ellenére, hogy a közel-keleti mocsári teknős nagyon gyakran bukkan fel Kelet-Törökországban, még soha korábban nem találtak olyan példányokat, amelyeknek maradványait sírmellékletként temették volna el. Ugyanez mondható el az eufráteszi lágyhéjúak esetében is.

 

Címkék: bronzkor, Ókor, teknős
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/25538/pics/lead_800x600.jpg
bronzkor,Ókor,teknős
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?