„A kocka el van vetve” – így támadt Caesar fegyverrel Róma ellen

Vagyis „Alea iacta est.” A köztudatban úgy él, hogy ez a három szó így hagyta el Caesar száját, mielőtt i. e. 49. január 10-én átkelt a Gallia Cisalpina provincia és Itália határán fekvő kis folyón, a mondat azonban ebben a formában feltehetően nem hangzott el. A híres helyzetértékelést Suetonius, Hadrianus udvari könyvtárosa és levéltárosa adta Caesarok élete című munkájában ebben a formában a hadvezér szájába – több mint 150 évvel az események után.

Caesar i. e. 49-ben, galliai megbízatása végéhez közeledve válaszút elé érkezett. A hadvezérnek az egykori triumvirtársával, Pompeiusszal szövetkező senatus felhívása értelmében el kellett volna bocsátania csapatait, és politikai pozíciójának megtartása érdekében vissza kellett volna térnie Rómába. Tudta azonban, ha így cselekszik, korábbi törvényszegései miatt azonnal bíróság elé állítják és elítélik, így nem maradt más választása: a birodalom törvényeit megszegve fegyveresen átkelt a folyón, és ezzel újabb polgárháborút robbantott ki, amelyből végül győztesen került ki Pompeiusszal szemben.

Ha a híres mondat valóban elhangzott Caesar szájából, feltehetően inkább a Plutarkhosz által idézett alakban: „Vessük el a kockát!”, amelyet a hadvezér kedvenc drámaírója, Menandrosz egyik komédiájából vett. Míg Plutarkhosznál még maga Caesar maga vállalja a felelősséget tetteiért, addig Suetonius, Hadrianus hivatalnoka már saját politikai céljainak megfelelően formálta az idézetet. Leírása szerint Caesart egy isteni csoda vezette arra, hogy átlépjen a Rubiconon, vagyis végső soron a hadvezér nem felelős a polgárháború kirobbanásáért. Hogy az idézet tényleg elhangzott-e, és ha igen, hogyan, sohasem tudjuk meg.

Az utóbbi években emellett komoly vita alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy melyik mai folyó a Rubicon. A Római Birodalom dicsőségének felélesztésén fáradozó Benito Mussolini 1933 augusztusában még rendeletben is rögzítette, hogy a Fiumicino az egykori határfolyó, nemrég azonban egészen bírósági eljárásig fajult az ügy, miután történészek két másik folyót, a Pisciatellót és az Usót is a Rubiconnal azonosították.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/23745/pics/lead_800x600.jpg
Anno,Caesar,Ókor,római birodalom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?