Azonosították Julius Caesar mészárlásának helyszínét

Holland kutatók a dél-hollandiai Kessel közelében rátaláltak arra a csatamezőre, ahol Julius Caesar i. e. 55-ben véres csatát vívott két germán törzzsel. Az a legkorábbi csatamező, amelyre Hollandia területén rábukkantak.

Régészek egy csoportjának állítása szerint bizonyítékot találtak arra, hogy Julius Caesar járt a mai Dél-Hollandia területén. A római hadvezér és két germán törzs között a mai Kessel környékén i. e. 55-ben folyó ütközetben mintegy 150 ezren maradtak ott a csatamezőn.  

Csontvázakat, lándzsahegyeket, kardokat és egy sisakot is találtak az elmúlt három évtized során. A radiokarbonos kormeghatározás, valamint különböző történelmi és geofizikai elemzések révén kiderült, hogy a tárgyak az i. e. 1. századra datálhatók. „ Ez az első alkalom, hogy Caesar és alakulatai holland területen történő jelenlétét egyértelműen kimutatták” – mondta Nico Roymans, az amszterdami VU Egyetem régésze.

A két szóban forgó törzs, az usipesek és tenctherusok a Rajnától keletre fekvő területekről jöttek, és menedékért folyamodtak Caesarnál, a triumvir azonban elutasította a kérést, és nyolc légióját, valamint lovasságát bevetve szétverte a törzsek seregeit. Caesar beszámol a csatáról A gall háború (A Commentarii de bello Gallico) című könyvében, az ütközet pontos helyszíne azonban mindeddig rejtély maradt. A hadvezér leírta, hogy megsemmisítette a törzseket, ami mintegy 400 ezer halottat jelentett volna, az egyetem kutatói szerint azonban a 150 és 200 ezer közötti szám közelebb áll az igazsághoz.

 

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/23216/pics/lead_800x600.jpg
Ókor,régészet,római birodalom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?