Pablo Escobar végzetes telefonhívása

Megvan a veszélye annak, ha az ember a világ leghírhedtebb drogbárója. Hiába számít ugyanis valaki a Forbes 1989-es listája alapján a világ hetedik leggazdagabb emberének, és hiába ellenőrzi az USA-ba irányuló kokainforgalom mintegy 80 százalékát, ha egyszer csak lepuffantják egy medellíni háztetőn. Pablo Escobarral pontosan ez történt 1993. december 2-án.

Escobar már fiatalon a bűnözői életforma mellett kötelezte el magát. Első jelentősebb bevételeire társaival együtt helyi temető sírkövein található feliratok lekaparása után történő eladásából tett szert. A fiatal bűnöző idővel egyre komolyabb ügyletekbe keveredett, és többek között egy helyi iparmágnás elrablásának megszervezése után végül rátalált az igazi kincsre: a kokainra.

Miután megölte az ország legismertebb kokain-nagykereskedőjét, egyenes út vezetett a Kolumbia, majd a világ legnagyobb kokainbárója címig. Nemcsak a kábítószer terjesztését, hanem termesztését is saját hatáskörbe vonta. Hatalma csúcsán az által vezetett medellíni kartell naponta több tonna kokaint szállított az USA-ba, és több tízmilliárd dolláros vagyonra tett szert.

Híres Hacienda Napoles nevű birtokán saját állatkertet rendezett be, de többek között egy repülőteret is építtetett magának. Gyermekeit azonban óvta attól, hogy az ő pályáját kövessék. Embereit azzal fenyegette meg, hogy megöli őket, ha csak egy marihuánás cigit is elszívnak fia, Juan előtt. 

Az 1982-ben parlamenti képviselőnek is megválasztott drogbáró vesszőfutása 1984-ben, a kolumbiai igazságügy-miniszter, Rodrigo Lara megölésével vette kezdetét. A következő években rendőrök és bírák mellett egy elnökjelöltet is eltett láb alól, és egyre több terrorakciót hoztak a nevével összefüggésbe.

Bár a kolumbiai hatóságoknak 1991-ben sikerült elfogniuk, egy év után megszökött börtönéből, de  már nem sokáig élvezhette a „szabad élet” előnyeit. A végzetes napon túl hosszan beszélt telefonon családtagjaival, így bemérték tartózkodási helyét, majd a közelben tartózkodó különleges rendőri egységek egy rövid tűzpárbaj után kioltották az életét. Temetésén 25 ezren vettek részt.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/22860/pics/lead_800x600.jpg
20. század,Anno,drogbárók,Kolumbia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?