A díj, amely egy nekrológból született meg

„Alfred Nobel, akit az tett gazdaggá, hogy rátalált azokra az eszközökre, amelyek segítségével gyorsabban ölhetünk meg minél több embert, mint korábban bármikor, tegnap meghalt” – volt olvasható 1888. április 13-án a Le Figaro című francia lap Meghalt a halál kereskedője című, Alfred Nobel halála kapcsán írt nekrológjában.

Az újság azonban alaposan mellélőtt, mivel nem Alfred, hanem testvére, Ludvig hunyt el, a dinamit feltalálóját a történet ráébresztette, hogy ha nem tesz valamit reputációja javítása érdekében, könnyen a rosszfiúk között találhatja magát a történelemkönyvek lapjain. Az esetnek így feltehetően szerepe volt abban, hogy Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében kikötötte, hogy vagyonából minden évben részesítsék díjban és jutalomban a fizika, a kémia, az orvostudomány és az irodalom legkiválóbb képviselőit, valamint az emberiség békéje érdekében munkálkodó személyeket.

Nobel 1896. december 10-én hunyt el, pontosan öt évvel később pedig kiosztották az első, róla elnevezett díjakat. A fizikai Nobelt Wilhelm Röntgen, a kémiait pedig Jacobus Henricus van ’t Hoff holland tudós kapta meg. Az orvosok közül a „gyermekek megmentőjeként” is ismert Emil von Behringet díjazták, aki komoly áttörést élt el az évente több ezer halálos áldozatot követelő torokgyík gyógyítása terén. Az irodalmi díjat a francia Sully Prudhomme vehette át. A döntés komoly vitát váltott ki a kritikusok körében, akik közül sokan Lev Tolsztojnak adták volna át az elismerést a középszerűnek tartott francia helyett. A Nobel-békedíjat a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója, Jean Henri Dunant, valamint a waterlooi veterán francia humanista közgazdász Frédéric Passy vehette át.

A matematikusok között kering egy anekdota arról, hogy miért nem létezik matematikai Nobel-díj. Eszerint a feltalálót felesége megcsalta a svéd Gosta Mittag-Lefflerrel, aki kiváló matematikusként feltehetően megnyerte volna a tudományág Nobel-díját. A történet azonban – bár remekül hangzik – már csak azért sem lehet igaz, mivel Nobelnek sohasem volt felesége. 

Címkék: Nobel, Nobel-díj, Újkor
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/22730/pics/lead_800x600.jpg
Nobel,Nobel-díj,Újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?