Tíz dolog, amit nem tudtál az anarchizmusról

1. A görög eredetű anarchia szó vezető nélküliséget jelent. Mai tudásunk szerint a kifejezést írásban először 1539-ben használták.

2. A legkorábbi, a későbbiekben anarchistaként értékelt gondolatok a feltehetően az i. e. 6. században élt kínai filozófus, Lao-ce munkáiban találhatók meg. Az első anarchistának sokan a taoizmus másik korai kiemelkedő alakját, Csuang Csout (Csuang-ce) tartják.

3. Az ún. keresztény anarchisták – akik szerint az anarchizmus lényege a keresztény nézetrendszerben és az evangéliumokban is benne van – Jézust tekintik az első anarchistának.

4. Bár az anarchizmust sokan a 19. század végén-20. század elején megszaporodó terrorcselekményekkel azonosítják, a mozgalomnak valójában létezett egy, a társadalom békés eszközökkel történő átalakítására törekvő szárnya is.

5. Az első újkori anarchista könyv szerzőjének William Godwint tekintik, aki 1793-ban védelmébe vette a hatalom ellen fellázadó francia forradalmárokat. Lánya, Mary Godwin (később Shelley), a Frankenstein szerzője.

6. Mihail Alekszandrovics Bakunyin, a forradalmi anarchizmus képviselője volt az első politikai fogoly, aki szibériai száműzetésből meg tudott szökni. Bakunyin, aki nemcsak politikai, hanem a társadalmi forradalom híve is volt, az anarchizmust már állam nélküli szocializmusként képzelte el. A szociális forradalom megvalósításában nemcsak a parasztságra és a munkásságra, hanem még a bűnözőkre is számított. 

7. Az anarchizmus több történelmi hírességre is hatással volt. Tolsztoj nézetrendszere leginkább a pacifizmus és a keresztény anarchizmus ötvözeteként jellemezhető, míg az anarchizmus erőszakmentes irányzatának elvei még Gandhi gondolataiban is tükröződtek.

8. Az anarchista merénylők előfutárainak tekinthető, elnyomó cári rendszer ellen fellépő narodnyikok többször is rálőttek II. Sándorra, 1879-ben pedig még a vonatát is megpróbálták felrobbantani. Végül 1881-ben egy bomba segítségével végeztek vele. 

9. Az anarchisták legtöbb merényletüket a 19-20. század fordulóján követték el. Ekkoriban gyilkolták meg Sadi Carnot köztársasági elnök mellett Erzsébet magyar királynét, Umberto olasz királyt és McKinley amerikai elnököt is.

10. A spanyol polgárháborúban a Franco-ellenes köztársasági erők legfőbb tömegbázisát az anarchisták alkották. Mivel a Sztálin által támogatott kommunisták az ő kiiktatásukat is célul tűzték ki, gyakran kétfrontos harcra kényszerültek.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/22476/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,anarchizmus,Újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?