Ilyen volt az utolsó nyilvános kivégzés Franciaországban

Az 1908-ban Németországban született Eugen Weidmann már fiatalon lopásra adta a fejét, később pedig igazi nehézsúlyú bűnöző vált belőle. Miközben rablásért kiszabott ötéves börtönbüntetését töltötte,  összeismerkedett jövendőbeli bűntársaival, Roger Millionnal és Jean Blanc-nal. Miután kiszabadultak a börtönből, a három férfi Párizs környékét meglátogató turisták elrablásával kezdett el foglalkozni. Miután kirabolták, megölték áldozataikat: egy New York-i táncost, egy sofőrt, egy nővért, egy színházi producert, egy náciellenes aktivistát és egy ingatlanügynököt. 

A rendőrség idővel azonban kiderítette, hogy hol lakik Weidmann. A férfi először otthonába invitálta az ott várakozó rendőröket, majd tüzet nyitott rájuk. A fegyvertelenül kiérkező rendőröknek azonban sikerült leteríteni a földre Weidmannt, akit egy éppen kézre eső kalapáccsal fejbe is vágtak. Az élénk sajtóérdeklődés közepette lefolytatott per során Weidmannt és Milliont halálra, Blanc-t húszhavi börtönbüntetésre ítélték. Million büntetését később életfogytiglanra változtatták.

1939. június 17-én reggel a versailles-i Szent Péter-börtön előtt szép számú tömeg gyűlt össze, hogy végignézzék a bűnöző kivégzését. A „nézők” között ott volt a 17 éves későbbi színészlegenda, Christopher Lee is. Weidmann fejét hamarosan a guillotine alá helyezték, a francia főhóhér, Jules-Henri Desfourneaux pedig nem késlekedett: a penge kegyelmet nem ismerve választotta el Weidmann testét a fejétől.  

Miután a lefejezés megtörtént, a tömeg zsebkendőkkel kezdte el felitatni Weidmann vérét, hogy így vigyenek haza egy kis szuvenírt a nagy eseményről. A jeleneten Albert Lebrun köztársasági elnök annyira megdöbbent, hogy betiltotta a nyilvános kivégzéseket, mivel ahelyett, hogy elrettentő hatással lettek volna az emberekre, alantas ösztöneiket hozták a felszínre. A gyors és viszonylag humánus kivégzési eszköznek vélt guillotine-nal utoljára 1977-ben hajtották végre kivégzést Franciaországban, ahol végül 1981-ben törölték el a halálbüntetést.   

Weidmannt néhány nappal letartóztatása után, 1937. december 21-én bilincsben vezetik el a rendőrök

Weidmann megmutatja azt a barlangot a fontainebleau-i erdőben, ahol megölte Janine Kellert (1938. június 17.)

Tárgyalás, 1939. március 24.

Weidmann a tárgyaláson 1939 márciusában

Rendőrök gyűrűjében az 1939. márciusi tárgyaláson

A tárgyalásra különleges telefonvonalakat üzemeltek be

Weidmannt a vesztőhelyre vezetik

A kivégzést sokan nézték végig a helyszínen

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/22175/pics/lead_800x600.jpg
20. század,Franciaország,guillotine,kivégzés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?