10 tény a magas sarkú történetéről

1. A magas sarkú a lovasok elengedhetetlen kelléke volt a középkori Perzsiában. Amikor a katona felemelkedett a nyeregből, a cipősarok segített "stabilizálni" őt, így íjával pontosabban tudott célozni.

2. Bár Európában csak néhány évvel később, és elsősorban a férfiak körében terjedt el a magas sarkú, a források szerint elsőként I. Erzsébet angol királynő viselt magasított lábbelit a kontinensen. Egy 1595-ben keletkezett, az uralkodó ruháit felsoroló listán többek között egy pár spanyol magas sarkú bőrcipő is szerepel.

3. A magas sarkút az európai uralkodókkal a közös ellenség, az Oszmán Birodalom ellen szövetségre lépő perzsa sah, I. Abbász követei 1600 körül terjesztették el széles körben Európában.

4. A magas sarkú cipő körében lelkes fogadtatásra talált az arisztokraták körében, akik így hirdették privilegizált státuszukat: nekik nem kell a földeken dolgozniuk és sárban dagonyázniuk  hintón is közlekedhetnek.

5. Bár a legendával ellentétben XIV. Lajos nem volt alacsonyabb a korabeli átlagnál, valóban a történelem egyik legnagyobb cipőgyűjteményével rendelkezett. 1670-es rendeletében a Napkirály csak a versailles-i udvar tagjainak engedélyezte, hogy piros sarkú cipőt viselhessenek.

6. A kora újkori Franciaországban a korabeli divatnak megfelelően az elegáns sarok és talp kivétel nélkül piros volt. A cipőfestéket csak igen drágán lehetett beszerezni.

7. A divat Angliát is gyorsan meghódította. II. Károly 1661-es koronázási portréján már piros, francia stílusú topánkában látható, igaz, 185 centis magasságához nem lett volna szükség magasítóra.

8. Bár a magas sarok eleinte a férfiasság jelképe volt, a 17. század folyamán a nők a férfidivat számos kellékéhez – például a kalaphoz vagy a válltöméshez – a magas sarkúkat is adoptálták.

9. A férfiak a felvilágosodás korában elkezdtek praktikusabb ruhákat hordani, és teljesen felhagytak a magas sarkú viselésével, a francia forradalom pedig a nők ruhatárából is száműzte a magasított lábbelit.

10. A magas sarkúak a 19. század közepén ismét megjelentek. A lábbelit erotikus képeket készítő fényképészek meztelen modelljei is előszeretettel hordták. Részben ez az oka annak, hogy a magas sarkú cipőhöz mindmáig egyfajta erotikus képzet társul.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/21674/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,Kora újkor,magas sarkú,XIV. Lajos
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?