Egy középkori csontvázat hozott elő a föld alól a kidőlő tölgyfa

Egy középkori tizenéves csontváza „robbant elő” a földből a nyugat-írországi Sligo városában, amikor egy hatalmas vihar kidöntött egy több száz éves tölgyfát, amelynek a gyökerei között találták meg a több mint fél évezredes csontokat.

„A fa gyökérzetébe belegabalyodott csontváz felső része teljesen kiállt a földből” – magyarázta Marion Dowd helyi régész. „A lábszár csontjai azonban érintetlenül maradtak a föld alatt. Gyakorlatilag úgy nézett ki, hogy amikor a fa eldőlt, a gyökere pedig kifordult a földből, a csontváz kettészakadt” – tette hozzá.

A csontmaradványok vizsgálata során megállapították, hogy a csontok egy 17-20 éves fiatalhoz tartozhattak egykoron, aki az érett középkor korai szakaszában, valamikor 1030 és 1200 között élhetett. A tinédzser 177 centiméter magas volt, így jelentősen kilógott a középkori átlagból. A szakértők szerint egy helyi kelta származású család gyermeke volt, és az enyhe ízületi betegségei alapján arra lehet következtetni, hogy fiatalkora óta fizikai munkát végzett.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/21133/pics/lead_800x600.jpg
Írország,Középkor,régészet,temetkezés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?