A csata, amelynek révén megszületett az amerikai nemzet

2016.09.28.

„A bombák és ágyúgolyók záporának városlakók és feketék, matrózok, tengerészek és katonák egyaránt áldozatul estek. Mindenhol súlyosan sérült, fejükön, karjukon vagy lábukon meglőtt emberek hevertek” – írta naplójába Johann Conrad Döhla, az angolok oldalán harcoló ansbach-bayreuthi sereg tagja 1781. október 11-én. Ekkor már több mint két hete tartott az amerikai függetlenségi háború döntő ütközete, a yorktowni csata.

Öt világhírű régészeti hoax

2016.09.27.

Az Indiana Jones, az Elveszett ereklyék fosztogatói vagy például a Múmia-filmeken felnövő nemzedék szívébe a tévéképernyőkön át költözött be a kalandos, fordulatokkal és veszélyekkel teli régészet iránti szeretet. Manapság egyre többet olvashatunk különleges ereklyék felfedezéséről, ám fel sem merül bennünk, hogy a legtöbbjük légből kapott fantáziaszülemény. A múltban sem volt ez másként.

Tudta-e, hogy...?

2016.09.26.

Bár a szesztilalmat 1933-ban eltörölték az USA-ban, Mississippi államban csak 1966-ban vált újra legálissá az alkoholforgalmazás.

A náci halálosztagok, az Einsatzgruppék első 25 vezetőjéből 15-nek volt doktori címe.

Egyenlítői-Guinea őrült diktátora, Francisco Macías Nguema 1975 karácsonyán Mikulás-ruhába öltözött katonákkal végeztetett ki 150 ellenzékit.

Az első ollókat az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában használták először, megközelítőleg három-négyezer évvel ezelőtt.

A Hirosima elleni atomtámadás folyamán 12 amerikai hadifogoly vesztette életét.

A reneszánsz zseni Leonardo da Vinci gyakran alkalmazta a tükörírást, feltehetően azért, hogy a jobbról balra haladva papírra vetett szöveg mások számára megfejthetetlen legyen.

A hírhedt kivégzőeszköz a guillotine nem francia találmány, már a perzsák is használták.

A nácik és az "elfajzott" művészet

2016.09.23.

Az 1930-as években a német múzeumok teljesen egyedülálló és a maguk nemében páratlan gyűjteményekkel rendelkeztek. Kiállítótermeik falán olyan művészek alkotásai lógtak, mint Pablo Picasso, Salvador Dalí, Franz Marc, Emil Nolde, Otto Dix, Marc Chagall, Max Beckmann, Wassily Kandinsky vagy Ernst Ludwig Kirchner.

Fotókon a sztálingrádi csata – német szemszögből

2016.09.22.

A Harmadik Birodalom 1941 júniusában hadüzenet nélkül támadta meg a Szovjetuniót, az előretörő német csapatokat csak az év telén sikerült a szovjeteknek feltartóztatniuk. A Führer 1942-ben újabb offenzívát indított, ebben a nyugatról átdobott, harcedzett erők is részt vettek. A déli fronton nagy erőkkel kezdődött hadművelet végső célja a kaukázusi olajmezők megszerzése, a további harcokhoz szükséges üzemanyag biztosítása volt, ehhez a kulcsot a Volga menti iparváros, Sztálingrád (a mai Volgográd) elfoglalása jelentette.

10 dolog, amit eddig nem tudtál Pol Pot Kambodzsájáról

2016.09.20.

1. Pol Pot (eredeti nevén Szaloth Szár) irányítása alatt Kambodzsa lakosságának mintegy negyede, közel 2 millió ember vesztette életét a kivégzések, az éhezés és a rossz bánásmód következtében.

Tudta-e, hogy...?

2016.09.19.

Az ókori Rómában törvény tiltotta a kockajátékot.

10 dolog, amit eddig nem tudtál a kokain történetéről

2016.09.16.

1. A dél-amerikai inka törzsek már Kr. e. 3000-ben is fogyasztottak kokalevelet, amelyet elsősorban vallási-rituális, valamint energetizáló célra használtak.

Ezzel foglalkoztak a diktátorok unalmas óráikban

1. Hitler a Walt Disney által teremtett rajzfilmvilág lelkes rajongója volt. Propagandaminisztere, Joseph Goebbels egyszer Miki egeres kellékekkel lepte meg főnökét.

Tudta-e, hogy...?

2016.09.12.

A megközelítőleg 600 ezer hívő befogadására képes római Szent Péter-bazilika a világ legnagyobb keresztény temploma.