Háború is tört már ki négylábú barátaink miatt – híres kutyák a történelemben

2016.09.01.

A kutyát közmegegyezés szerint gyakran "az ember legjobb barátjának" is nevezik. Nem csoda, hogy gyakran maguk is főszereplőjévé válnak különös, megható, vagy éppen történelemformáló eseményeknek.

Címkék: 20. század, kutyák

10 dolog, amit eddig nem tudtál a sör történetéről

2016.08.31.

1. Mai tudásunk szerint a világ legrégebbi sörszerű italát az ókori Kínában készítették i. e. 7000 környékén. A rizsből készült, sör-bor hibridnek nevezhető nedűt mézzel, szőlővel és galagonyával ízesítették.

Címkék: Ókor, sör

Így nézhetett ki színesben a Titanic

2016.08.30.

Egy orosz képszerkesztő, Anton Logyvigyenko néhány éve úgy döntött, kiszínezi a tragikus sorsú óceánjáró luxushajóról, a Titanicról készült eredeti, fekete-fehér képeket, alább az eredmény.

Tudta-e, hogy...?

2016.08.29.

A második világháború első hetében a britek közel 750 ezer állatot altattak el, hogy házi kedvenceiknek ne kelljen átélniük a háború borzalmait.

Svájcban 1971-ben kaptak szavazati jogot a nők.

Az 1970-es években, az NDK-ban állami szintre emelték a doppingolást. Az állam által irányított és a titkosszolgálat segédletével felügyelt programban közel tízezer sportoló vett részt.

1952-ben Albert Einsteint felkérték Izrael állam elnöki posztjára, ám a híres fizikus visszautasította az ajánlatot.

A Svájci Gárda 1506 óta felel a pápa testi épségéért. A legenda szerint a testőrök jellegzetes sárga- piros-kék ruháját maga Michelangelo tervezte.

A neves csillagász és természettudós Galileo Galilei jobb kezének középső ujját a firenzei Tudománytörténeti Múzeumban őrzik.

A legnagyobb hatóerejű nukleáris fegyvert, a Szovjetunió által kifejlesztett 27 tonnás Cár-bombát 1961-ben robbantották fel Novaja Zemlján.

Mulatozásban sem volt könnyű legyőzni az első világháborús német katonákat

Fantasztikus, első világháborús fotóalbum került elő nemrégiben az angliai Essexben. A képek többségén a Luftstreitkräfte (Német Birodalmi Légi Szolgálat) pilótái önfeledtül mulatnak, távol a frontvonalaktól: pezsgőznek, töményet és sört isznak, cigarettáznak és vicceskednek egymással. Az albumban összesen 130 felvétel található, néhányat 1917 karácsonyán készítettek, az ünnepi hangulat jól látható a fenti képen. Az egyedülálló világháborús relikviát egy essexi férfi örökölte meg, a csütörtökre tervezett aukción akár 1500 fontot is megérhet egy szerencsés licitálónak.

A Dzsószer-piramisra hasonlító épületet találtak Kazahsztánban

2016.08.23.

Több mint 6 ezer kilométerre a Kairó melletti szakkarai piramisoktól, Kazahsztán középső részén Dzsószer fáraó halotti sírjára emlékeztető, annál ezer évvel fiatalabb piramisra bukkantak. A minden bizonnyal egy törzsi vezető számára készült építményt még tavaly fedezték fel, azonban mindezidáig titokban tartották. Most azonban a nyilvánosság elé tárták, miként fognak behatolni egy lezárt sírkamrába.

Tudta-e, hogy...?

2016.08.22.

Napóleon mindig 12 kalapot tartott magánál. A császár ki nem állhatta az új fejfedőket, ezért azok betörése az inas feladata volt.

10 érdekesség a fagylaltról

2016.08.18.

1. A fagylalt legkorábbi ősének tekinthető, ám inkább sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet több ezer évvel ezelőtt készítették Kínában.

Címkék: Ókor, 10_tény

Így néz ki a brit történelem legóval elmesélve

2016.08.17.

Gyermekkora óta imád legózni James Pegrum. A brit férfi igazi megszállott, régóta foglalkozik azzal, hogy a népszerű építőjátékkal meséli el Nagy-Britannia történelmét, kezdve a Stonehenge-től a második világháborús eseményeken át egészen Margaret Thatcher brit kormányfő színrelépéséig.

Így élt nomád életet és Edison, Ford és Firestone

2016.08.16.

Közel száz évvel ezelőtt Amerika legfőbb nagyvállalatainak milliárdos vezetői egy közös, autókempinges kiruccanást szerveztek, amely során felfedezték az Egyesült Államokat. Az út közben készült képeken kempingeznek, a földön alszanak, kócosan a tábortűz körül ülnek, vadásznak, kaszálnak, jegyzetelnek és nomádok módjára mosakodnak.