Tudta-e, hogy...?

2016.09.05.

A waterlooi csatában elesett katonák fogait kihúzták majd fogászoknak értékesítették, akik műfogsorokat készítettek belőlük.

Így zajlott le a régészet forradalma

2016.09.02.

A huszadik század kezdete óta sok tekintetben változott a régészet. A modern kor archeológusai már nem a filmekben megszokott, ásót és mérőszalagot tartalmazó felszereléssel járnak: űrből határozzák meg az eltemetett piramisok helyét, levegőből készítenek háromdimenziós felvételeket maja romokról, valamint élettani vizsgálatokkal akár háromezer éves múmiák szívinfarktusát is megállapíthatják. A régészet evolúcióját más tudományágak – mint a kémia, a biológia és a fizika – forradalma, valamint a mindennapok részévé vált új eszközök – laptopok, okostelefonok, illetve GPS alapú helymeghatározás – tették lehetővé.

Háború is tört már ki négylábú barátaink miatt – híres kutyák a történelemben

2016.09.01.

A kutyát közmegegyezés szerint gyakran "az ember legjobb barátjának" is nevezik. Nem csoda, hogy gyakran maguk is főszereplőjévé válnak különös, megható, vagy éppen történelemformáló eseményeknek.

Címkék: 20. század, kutyák

10 dolog, amit eddig nem tudtál a sör történetéről

2016.08.31.

1. Mai tudásunk szerint a világ legrégebbi sörszerű italát az ókori Kínában készítették i. e. 7000 környékén. A rizsből készült, sör-bor hibridnek nevezhető nedűt mézzel, szőlővel és galagonyával ízesítették.

Címkék: Ókor, sör

Így nézhetett ki színesben a Titanic

2016.08.30.

Egy orosz képszerkesztő, Anton Logyvigyenko néhány éve úgy döntött, kiszínezi a tragikus sorsú óceánjáró luxushajóról, a Titanicról készült eredeti, fekete-fehér képeket, alább az eredmény.

Tudta-e, hogy...?

2016.08.29.

A második világháború első hetében a britek közel 750 ezer állatot altattak el, hogy házi kedvenceiknek ne kelljen átélniük a háború borzalmait.

Svájcban 1971-ben kaptak szavazati jogot a nők.

Az 1970-es években, az NDK-ban állami szintre emelték a doppingolást. Az állam által irányított és a titkosszolgálat segédletével felügyelt programban közel tízezer sportoló vett részt.

1952-ben Albert Einsteint felkérték Izrael állam elnöki posztjára, ám a híres fizikus visszautasította az ajánlatot.

A Svájci Gárda 1506 óta felel a pápa testi épségéért. A legenda szerint a testőrök jellegzetes sárga- piros-kék ruháját maga Michelangelo tervezte.

A neves csillagász és természettudós Galileo Galilei jobb kezének középső ujját a firenzei Tudománytörténeti Múzeumban őrzik.

A legnagyobb hatóerejű nukleáris fegyvert, a Szovjetunió által kifejlesztett 27 tonnás Cár-bombát 1961-ben robbantották fel Novaja Zemlján.

Mulatozásban sem volt könnyű legyőzni az első világháborús német katonákat

Fantasztikus, első világháborús fotóalbum került elő nemrégiben az angliai Essexben. A képek többségén a Luftstreitkräfte (Német Birodalmi Légi Szolgálat) pilótái önfeledtül mulatnak, távol a frontvonalaktól: pezsgőznek, töményet és sört isznak, cigarettáznak és vicceskednek egymással. Az albumban összesen 130 felvétel található, néhányat 1917 karácsonyán készítettek, az ünnepi hangulat jól látható a fenti képen. Az egyedülálló világháborús relikviát egy essexi férfi örökölte meg, a csütörtökre tervezett aukción akár 1500 fontot is megérhet egy szerencsés licitálónak.

A Dzsószer-piramisra hasonlító épületet találtak Kazahsztánban

2016.08.23.

Több mint 6 ezer kilométerre a Kairó melletti szakkarai piramisoktól, Kazahsztán középső részén Dzsószer fáraó halotti sírjára emlékeztető, annál ezer évvel fiatalabb piramisra bukkantak. A minden bizonnyal egy törzsi vezető számára készült építményt még tavaly fedezték fel, azonban mindezidáig titokban tartották. Most azonban a nyilvánosság elé tárták, miként fognak behatolni egy lezárt sírkamrába.

Tudta-e, hogy...?

2016.08.22.

Napóleon mindig 12 kalapot tartott magánál. A császár ki nem állhatta az új fejfedőket, ezért azok betörése az inas feladata volt.

10 érdekesség a fagylaltról

2016.08.18.

1. A fagylalt legkorábbi ősének tekinthető, ám inkább sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet több ezer évvel ezelőtt készítették Kínában.

Címkék: Ókor, 10_tény