Így nézett ki Jeruzsálem a 19. században

2016.10.12.

A 19. század dereka óta több millió kép készülhetett Jeruzsálemről - valószínűleg ezek a dagerrotípiák lehetnek az elsők.

10 dolog, amit nem tudtál a gyógyító királyokról

2016.10.11.

1. A kora középkori Európában elterjedt a királyok felkenésének gyakorlata, amelynek köszönhetően az uralkodók Istentől eredeztették hatalmukat. Személyüket szentnek kijáró tisztelet övezte, és természetfeletti erőt tulajdonítottak nekik.

Tudta-e, hogy...?

2016.10.10.

A színes tévék eladása csak az 1970-es évek elején haladta meg a fekete fehér tévékészülékekét az USA-ban.

Színes fotókon elevenedik meg az orosz-japán háború

2016.10.07.

Az orosz-japán háború (1904. február 8.-1905. szeptember 5.) a 20. század első jelentős összecsapása volt, amely két, egymással főként területi kérdésekben (Mandzsúria, Korea) rivalizáló ázsiai birodalom között robbant ki. Oroszország a tengeren is terjeszkedni kívánt, s meleg tengeri, csendes-óceáni kikötőket akart nyitni a kereskedelmi, valamint a folyamatosan növekvő hadi flottája számára. A vlagyivosztoki támaszpont csak nyáron volt használható, azonban Port Arthur kikötője egész évben működött.

10 dolog, amit nem tudtál a kávéról

2016.10.06.

1. A kávétermesztés a források szerint először Jemenben indult meg a 15. században, ahova valószínűleg az etióp Kaffa tartományból szállították a kávécserje termését. 

Tudta-e, hogy...?

2016.10.03.

1953 márciusában Joszif Sztálin ravatalánál álló tömegben a legvisszafogottabb becslések szerint is legalább 150 embert tapostak halálra.

Leninnek még az Antarktiszon és Seattle-ben is van szobra

2016.09.30.

Szinte természetesnek vesszük, hogy a Szovjetunió egykori tagállamaiban még napjainkban is számos Lenin-szobor áll, ám emellett számos olyan helyen is megtalálhatók a bolsevik vezetőről készült egész alakos munkák, ahol jóval kevésbé számítanánk rá.

A csata, amelynek révén megszületett az amerikai nemzet

2016.09.28.

„A bombák és ágyúgolyók záporának városlakók és feketék, matrózok, tengerészek és katonák egyaránt áldozatul estek. Mindenhol súlyosan sérült, fejükön, karjukon vagy lábukon meglőtt emberek hevertek” – írta naplójába Johann Conrad Döhla, az angolok oldalán harcoló ansbach-bayreuthi sereg tagja 1781. október 11-én. Ekkor már több mint két hete tartott az amerikai függetlenségi háború döntő ütközete, a yorktowni csata.

Öt világhírű régészeti hoax

2016.09.27.

Az Indiana Jones, az Elveszett ereklyék fosztogatói vagy például a Múmia-filmeken felnövő nemzedék szívébe a tévéképernyőkön át költözött be a kalandos, fordulatokkal és veszélyekkel teli régészet iránti szeretet. Manapság egyre többet olvashatunk különleges ereklyék felfedezéséről, ám fel sem merül bennünk, hogy a legtöbbjük légből kapott fantáziaszülemény. A múltban sem volt ez másként.

Tudta-e, hogy...?

2016.09.26.

Bár a szesztilalmat 1933-ban eltörölték az USA-ban, Mississippi államban csak 1966-ban vált újra legálissá az alkoholforgalmazás.

A náci halálosztagok, az Einsatzgruppék első 25 vezetőjéből 15-nek volt doktori címe.

Egyenlítői-Guinea őrült diktátora, Francisco Macías Nguema 1975 karácsonyán Mikulás-ruhába öltözött katonákkal végeztetett ki 150 ellenzékit.

Az első ollókat az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában használták először, megközelítőleg három-négyezer évvel ezelőtt.

A Hirosima elleni atomtámadás folyamán 12 amerikai hadifogoly vesztette életét.

A reneszánsz zseni Leonardo da Vinci gyakran alkalmazta a tükörírást, feltehetően azért, hogy a jobbról balra haladva papírra vetett szöveg mások számára megfejthetetlen legyen.

A hírhedt kivégzőeszköz a guillotine nem francia találmány, már a perzsák is használták.