10 dolog, amit nem tudtál a huszitákról

2016.11.15.

1.A Husz János (Jan Hus) prágai egyetemi tanár vezetésével megalakult, huszita mozgalmat sokan a reformáció közvetlen előfutárának tekintik. Husz John Wycliffe angol hittudós az egyházat számos ponton bíráló tanait hirdette, amelyek az angol-cseh dinasztikus összeköttetés révén (Csehországi Annát, IV. Károly német-római császár és cseh király lányát 1382-ben II. Richárd angol király vette feleségül) jutottak el Csehországba.  

Tudta-e, hogy...?

2016.11.14.

William Thornton, a Capitolium tervezője George Washington halála után felajánlotta, hogy egy takaró, jég, pumpa és bárányvér segítségével feltámasztja az elnököt.

Lenyűgöző fotók a II. világháború időszakából

A felújított 70 éves képek a második világháború azon pillanatait járják körbe, amikor nem a véres harcok folytak. Betekintést nyerhetünk az amerikai támaszpontok nyüzsgő világába, az otthon maradottak életébe, valamint gyárakban dolgozó nőkről készült fotókat is láthatunk, amelyeket propagandacélokra szántak, hogy a férfi munkaerő csökkenésével egyre több nőt tudjanak a hadiiparba csábítani.

További képeket itt találhat

Amikor állatokra szerelt bombákkal gyújtották volna fel az ellenséges erődöket

2016.11.09.

Abban az évszázadban, amikor Michelangelo a Sixtus-kápolna mennyezetét alkotta meg, Shakespeare pedig többek között III. Richárd királydrámáját foltozgatta, a német tüzérségi szakértők a "hogyan szereljük fel egy gyújtószerkezetet a macska hátára" című művészetet igyekeztek tökéletesíteni.

10 dolog, amit eddig nem tudtál a mesterlövészekről

2016.11.08.

1. Az amerikai sniper szót a snipe nevéből képezték. Akinek sikerült eltalálni a kiszámíthatatlan röptű madarat, sniperként tekintett magára. A szó egy 1773-as vadásznaplóban bukkant fel először.

Tudta-e, hogy...?

2016.11.07.

Vladimir Iljics Lenin idejében a bolsevik vezető kedvenc kocsijával, Rolls Royce-szal utaztak a szovjet pártfunkcionáriusok.

10 dolog, amit eddig nem tudtál a krumpliról

2016.11.04.

1. A régészek feltételezése szerint Dél-Amerikában már mintegy tízezer évvel ezelőtt megkezdődött a burgonyatermesztés, az erre vonatkozó leletek azonban bizonytalanok. A legkorábbi, i. e. 2500-ra datálható, teljes bizonyossággal burgonyagumóként azonosított maradványokat a közép-perui Ancón tengerparti területein találták meg.

Tudta-e, hogy...?

2016.11.02.

Testük gyorsabb regenerálódását elősegítendő, a római gladiátorok egy speciális hamuból készült italt fogyasztottak.

10 dolog, amit eddig nem tudtál Fidel Castróról

2016.10.28.

1. A spanyolországi Galíciából Kubába vándorolt emigránsok gyermekeként született, Fulgencio Batista diktatúráját elsöprő forradalommal 1959-ben hatalomra jutott Fidel Castro 2008-ig állt a karibi ország élén, de első titkára pozícióját egészen 2011-ig megtartotta.

Tudta-e, hogy...?

2016.10.27.

A Nobel-díjas francia tudóst, Pierre Curie-t, Marie Curie férjét egy lovas kocsi gázolta halálra Párizsban 1906-ban.