Tudta-e hogy...?

2016.12.12.

A hollywoodi filmekkel ellentétben a vadnyugati vonatrablók nem a lovaik hátáról ugrottak a mozgó járműre. Általában utasként szálltak fel vagy kisiklatták a vonatot.

Az Egyesült Államok 700 fogolytáborában közel 425 ezer német katonát őriztek a második világháborúban.

A Sixtus-kápolna mennyezeti freskójának nemiszerv-ábrázolásait a 16. század közepétől „ágyékkötőkkel” takartatták el. Az átfestést csak 1994-ben távolították el.

Az amerikai függetlenségi háborúban a whiskyt fizetőeszközként is használták.

A korai kereszténység századai során léteztek olyan dokumentumok, amelyek a pokol egyes részeit jéghideg helyként ábrázolták.

Edward Turner brit fotográfus 2012-ben előkerült – egy londoni utcajelenetet, egy papagájt, valamint három kisgyermekét – megörökítető 1902-es alkotása a világ első színes filmje.

1945-ig Hitler főművéből a Mein Kampfból több mint 10 millió példányt adtak el.

Hatalmas összeget hagyott a hadifogoly arra a skót falura, ahol egykor raboskodott

2016.12.09.

Heinrich Steinmeyer egykori második világháborús német hadifogoly 140 millió forintnak megfelelő fontot hagyományozott halála után arra a skóciai Perthshire megyei falucskára, ahol a világégés idején fogságát töltötte, írta a BBC.

Még soha nem találtak ilyen tömegsírt Angliában, mint most

Egy középkori angliai vidéki apátság területén talált tömegsírban a régészek 48 emberi maradványt találtak. Az elemzések szerint mindannyian a pestisjárvány dúlásai következtében veszítették életüket, ami azért is különös, mert a fekete halál legnagyobb részben a sűrűbben lakott településeken aratott. Sőt, mindezidáig csak London területén tártak fel olyan korabeli csontvázakat, amelyekről bizonyítható, hogy pestisbaktérium végzett velük, számolt be a The Guardian.

Ritka, Ming-korabeli bankjegyet találtak egy kínai faszoborba rejtve

2016.12.07.

Ausztrál művészeti szakértők éppen egy aukcióra készítették fel a Ming-korszakból származó, fából készült szobrot, amikor egy repedésből egy gyűrött, 645 éves kínai bankjegy került elő. A papírpénz felirata szerint a dinasztia első császára, Hung-vu uralmának harmadik esztendejében (vagyis 1371-ben) készült a fizetőeszköz, amelyen azt is feltüntették, hogy az esetleges hamisítóknak a lefejezés általi halálbüntetéssel kell szembenézniük.

Tudta-e, hogy...?

2016.12.05.

Az ókori Egyiptomban (Kr. e. 27 és Kr. u. 476 között) közel 70 millió állatot mumifikáltak.

A II. világháború utolsó tizenkét hónapjában több német katona vesztette életét, mint a háború azt megelőző közel öt évében.

Az USA 28. elnökét Woodrow Wilsont Washingtonban temették el, így ő az egyetlen amerikai elnök, aki a fővárosban nyugszik.

Az első kijárási tilalom Nagy Alfréd wessexi király (871-899) uralkodása alatt lépett érvénybe Angliában.

David Lloyd George, Franklin Delano Roosevelt és Franz Kafka mellett Woodrow Wilson is a spanyolnátha túlélői közé tartozott.

Bár az USA hadseregében már 1775 óta szolgálnak nők, legtöbbjük ápolóként, a harctéren egészen 2013-ig nem voltak bevethetők.

Az ókori Egyiptomban épült Kheopsz-piramis több mint 4000 éven át a világ legmagasabb építményének számított.

Így írhatod le hieroglifákkal a neved

2016.12.02.

A hieroglif írás (másik nevén képírás) körülbelül hatezer évvel ezelőtt alakulhatott ki.

Tudta-e, hogy...?

2016.11.28.

A 18-19. században a brit nagyvárosokban a fiatalok gyakran vetkőztették le az utcagyerekeket, hogy ruháikat eladva szerezzenek pénzt. Az áldozatok átlagéletkora 4 év volt.

A II. világháború helyszínei egykor és ma

2016.11.24.

A Google Street View segítségével visszarepülhetünk az 1940-es évekbe: náci katonák vonulnak a párizsi Champs-Elysées-n, London utcái a légibombázások hatására használhatatlanokká válnak, San Antonio utcáin kisgyermek szalutál az előtte elvonuló amerikai csapatoknak, Berlin híres sugárútjára pedig kikerül egy Sztálin-plakát.

Hullottak a férjek az első brit sorozatgyilkos nyomában

2016.11.23.

Évtizedekkel azelőtt, hogy Hasfelmetsző Jack elkezdte volna londoniak tízezreit rettegésben tartó gyilkosságsorozatát az East End-en, egy első látásra ártalmatlannak tűnő nővér, Mary Ann Cotton már beírta magát a brit bűnözéstörténeti évkönyvekbe. 

10 tény az apartheidről

2016.11.22.

1. A Dél-Afrikában (1961-ig Dél-Afrikai Unió) 1948 és 1994 között fennálló, a színes bőrűek és a fehérek között meglévő társadalmi egyenlőtlenségek fenntartását faji szegregáció útján fenntartani igyekvő rendszer apartheid néven vált ismertté.