Tudta-e, hogy...?

2016.01.18.

A londoni rendőröket, a fővárosi rendőrszolgálatot 1829-ben létrehozó belügyminiszter, Robert Peel beceneve után nevezték el bobbyknak.

Bizarr művégtaggal élt 2200 évvel ezelőtt egy kínai férfi

2016.01.14.

2200 éves műlábat találtak egy deformált térdű férfi maradványai mellett Turpan közelében. A művégtag végére egy lópatát erősítettek. A sírban a férfi mellett egy fiatal nő csontjait is megtalálták, akiről nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e a mellé temetett férfivel. 

Címkék: Kína, Ókor, régészet

Alapító atya keveredett bele az Egyesült Államok első szexbotrányába

2016.01.13.

1791 nyarán egy nő kereste fel az Egyesült Államok alapító atyáinak egyikét, Alexander Hamiltont, hogy elmesélje szomorú történetét. Elpanaszolta, hogy férje elhagyta, és most szegénységben kell élnie. Azt kérte, hogy adjon neki és lányának annyi pénzt, ami elegendő arra, hogy Philadelphiából New Yorkba, a családjukhoz utazzanak. A politikus megígérte, hogy kisegíti a szerencsétlen asszonyt, és még aznap este, személyesen vitte el neki a szükséges összeget. Mint azonban Hamilton később leírta: miután megérkezett a hölgy házába, kis beszélgetés után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy anyagi segítség mellett más típusú vigaszra is szüksége van. Kezdetét vette az USA történetének első szexbotránya.

Tudta-e, hogy...?

2016.01.11.

A Szovjetunió atyjaként emlegetett Lenin agyából halála után megközelítően 30 ezer mintát vettek.

„A kocka el van vetve” – így támadt Caesar fegyverrel Róma ellen

2016.01.10.

Vagyis „Alea iacta est.” A köztudatban úgy él, hogy ez a három szó így hagyta el Caesar száját, mielőtt i. e. 49. január 10-én átkelt a Gallia Cisalpina provincia és Itália határán fekvő kis folyón, a mondat azonban ebben a formában feltehetően nem hangzott el. A híres helyzetértékelést Suetonius, Hadrianus udvari könyvtárosa és levéltárosa adta Caesarok élete című munkájában ebben a formában a hadvezér szájába – több mint 150 évvel az események után.

Amikor csak tehették, gúnyt űztek egymásból a vikingek

2016.01.07.

„Nem kell nézegetni, olyan amilyen, egy lábbal rövidebb” - mondta a legismertebb izlandi sagában egy viking az ellenfelének, miután levágta a lábát. Habár a középkorban a fekete humor a hétköznapi élet része volt, a vicc fogalma nem létezett, a gúnyos és sértő tréfálkozás ugyanakkor mindennapos volt. A politikában a vicces megjegyzéseket az ellenfél feltüzelésére és a konfliktusos helyzetek megteremtésére használták fel - a nevetés, illetve a csendben maradás egyfajta politikai állásfoglalásként is értelmezhető volt, sokszor azonban csupán sportot űztek a másik megszégyenítéséből.

Évszázados kifejezések a részegségre

2016.01.05.

A századfordulós Amerikában ugyanolyan nagy szerepet játszott az alkoholfogyasztás, mint a történelem bármelyik korszakában. 1900-ban megfogalmazódott az a vélemény, hogy a szeszkereskedelem csupán halált és szegénységet terjeszt, így az ún. "gyermeki fajok", vagyis az indiánok, majd később a bevándorlók, vasúti munkások részére egy szenátusi határozat szerint be is tiltották az eladását.

Tudta-e, hogy...?

2016.01.04.

Winston Churchill egyik kedvenc itala az örmény konyak volt.

Yoda nagymester egy 14. századi kéziraton bukkant fel

2015.12.22.

A Csillagok háborújából ismert Yoda nagymesterhez hasonlító figurát fedeztek fel idén áprilisban brit kutatók egy hétszáz éves, a pápai dekrétumokat összefoglaló szövegben. Az élénk fantáziájú középkori alkotó a bibliai Sámson-történet egyik szereplőjét ábrázolta zöld lényként.

Tudta-e, hogy...?

2015.12.21.

Az USA tizenhat tagállamában egészen 1967-ig tilos volt a faji szempontból vegyes házasság.