Tudta-e, hogy...?

2015.11.02.

A náci diktátor unokaöccse, William Patrick Hitler, miután elhagyta Németországot, a második világháborúban az amerikai haditengerészetnél szolgált.

10 tény a mesterlövészekről

2015.10.30.

1. Az amerikai sniper (mesterlövész) szót a snipe (sárszalonka) nevéből képezték. A madarat kiszámíthatatlan röpte miatt nagyon nehéz volt eltalálni, ezért, akinek mégis sikerült, sniperként, vagyis szalonkázóként tekintett magára. A szó 1773-ban, egy vadászati naplóban bukkant fel először.

Öt történelmi híresség, akit kirúgtak az iskolából

2015.10.28.

Bár az oktatás az esetek többségében kétségkívül egy fontos állomása a sikerhez vezető útnak, az iskolából kitessékelt, később híressé vált diákok névsora megmutatja, hogy az életre történő intézményesített felkészítésre szakosodott intézmények által biztosított lépcsőfokok végigjárása korántsem elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki figyelemre méltó karriert fusson be. Az idő előtt kirúgott, később hírnevet szerző tanulók listáján többek között Edgar Allan Poe, Salvador Dalí, valamint Benito Mussolini is feltűnik.

Vérrel etették isteneiket a maják

2015.10.27.

Vér folyt Guatemala földjén mintegy félezer évvel ezelőtt. Zacpetén templomában az ún. maja életerő ünnepély egyik szertartásán obszidiánból készült nyílheggyel vágtak eret egy valószínűleg önkéntes törzstagon, akinek a fülcimpájánál, a nyelvén vagy a nemi szervén vágták meg a bőrét, hogy kifolyjon a vére. A maja hit szerint emberi életerővel kell etetni az isteneket, állítja két illinoisi kutató.

Tudta-e, hogy...?

2015.10.26.

A japán császári ház a legrégebben fennálló örökletes monarchia a világon. Eredete az i. e. 7. századra vezethető vissza.

Találkozás az élőhalottak seregével – ilyen volt a középkori Walking Dead

2015.10.21.

Bár a középkor évszázadai során számos különös történetet vetettek papírra, egy 11-12. században élt bencés szerzetes, Ordericus Vitalis elbeszélése különösen fantáziadúsra sikeredett. Az angol szerzetes Historia Ecclesiastica címen ismert – az anglonormann történelemről (1141-ig bezárólag) tudósító egyik legrészletesebb munkáként számon tartott – műve nyolcadik könyvében beszámol egy Walchelin nevű pap történetéről, aki 1091. január 1-jén találkozott a purgatóriumban ragadt élőhalottak seregével.

Címkék: Középkor, bizarr

Megtalálhatták a bibliai Szodoma városát

2015.10.20.

A bibliai Szodoma városára bukkanhattak rá a jordániai Tall el-Hammamban feltárást folytató régészek. A munkálatokat a területen 2005 óta folytató csoport vezetője szerint minden jel arra utal, hogy az évezredek során az erkölcstelenség és paráznaság szinonimájává vált település romjait fedezték fel.

Tudta-e, hogy...?

2015.10.19.

Megdöbbenve a marihuána hatásának káros következményeitől, az egyiptomi hadjáratból visszatérő Napóleon 1798-ban betiltotta a kendert Franciaországban.

Így átkozták meg a könyvtolvajokat a középkorban

2015.10.16.

A középkorban még egészen mást jelentett egy könyvet birtokolni, mint manapság. Míg a 21. században már könnyedén pótolható egy elveszett mű, a középkor századai során nagyon kellett figyelni, hogy ne lopják el a sokszor éveken át írt, kézzel sokszorosított könyveket. Ha máshogy nem ment, a tulajdonosok megátkozták a kéziratok eltulajdonítását megkísérlő potenciális tolvajokat. 

Háromszáz év után tárgyalhatják újra a csecsemőgyilkossággal vádolt boszorkány ügyét

Újratárgyalhatják egy több száz évvel ezelőtt kivégzett, többek között az ördöggel való cimborálással és csecsemőgyilkossággal vádolt boszorkány ügyét. Egy dél-tiroli olasz kisváros, Brentonico városi tanácsa keresetet nyújtott be az illetékes bíróságon az 1716-ban a városban boszorkányság vádjával halálra ítélt Maria Bertoletti perében hozott ítélet felülvizsgálata ügyében. Mint a város polgármestere, Christian Perenzoni elmondta, szeretné, ha igazságot szolgáltatnának az ügyben, és kiküszöbölnék a több száz évvel ezelőtt elítélt nő méltóságán esett csorbát.