Putyin, a "halhatatlan"

2015.12.15.

Egy különös kép kering az interneten, amelyen egy 1920-ból és egy 1941-ből való, Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnökhöz kísértetiesen hasonlító katona látható.

Tudta-e, hogy...?

2015.12.14.

Az antik görög mitológia istengyermeke, Cupido kétféle nyíllal lövöldözött. Az arany nyílhegy szerelemmel, míg az ólom gyűlölettel töltötte el a meglőtt személyeket.

Csodálatos kincseket rejtett az érintetlen etruszk sír

Rendkívül jó állapotban fennmaradt, gazdag mellékletekkel ellátott etruszk sírra bukkantak olasz régészek az Umbria tartománybeli Città delle Pieve mellett. A sírban szarkofágok mellett egy titokzatos márványfejet is találtak. A kutatók szerint ez lehet a közelmúlt egyik legnagyobb régészeti felfedezése.

Címkék: etruszkok, régészet

Tudta-e, hogy...?

2015.12.09.

1945-ig Hitler főművéből, a Mein Kampfból több mint 10 millió példányt adtak el.

Kerti munka közben találtak rá a középkori mongol nemesasszonyra

2015.12.04.

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy a kerti komposztgödréből egy közel ezer éves úri asszony holtteste került elő. Natalia Filina és férje azonban már megteheti: a dél-mongóliai Ulán-Ude lakosai kerti munka közben bukkantak a középkori mongol nemesasszony maradványaira, amely mellett egy igen ritka, kínai bronztükröt is találtak.

Pablo Escobar végzetes telefonhívása

2015.12.02.

Megvan a veszélye annak, ha az ember a világ leghírhedtebb drogbárója. Hiába számít ugyanis valaki a Forbes 1989-es listája alapján a világ hetedik leggazdagabb emberének, és hiába ellenőrzi az USA-ba irányuló kokainforgalom mintegy 80 százalékát, ha egyszer csak lepuffantják egy medellíni háztetőn. Pablo Escobarral pontosan ez történt 1993. december 2-án.

Tudta-e, hogy...?

2015.11.30.

Napóleon hívei tengeralattjáróval szerették volna megszöktetni a bukott császárt Szent Ilona szigetéről.

A díj, amely egy nekrológból született meg

2015.11.27.

„Alfred Nobel, akit az tett gazdaggá, hogy rátalált azokra az eszközökre, amelyek segítségével gyorsabban ölhetünk meg minél több embert, mint korábban bármikor, tegnap meghalt” – volt olvasható 1888. április 13-án a Le Figaro című francia lap Meghalt a halál kereskedője című, Alfred Nobel halála kapcsán írt nekrológjában.

Címkék: Nobel, Nobel-díj, Újkor

500 éve nem találják a görög szigetet, most meglett

2015.11.25.

Egy nemzetközi, régészekből és geológusokból álló kutatócsapat az Égei-tenger keleti részén, a török partok mentén megtalálhatta az ókori Canae (Kane) görög városnak otthont adó szigetet, amely mellett i. e. 406-ban az athéni és a spártai flotta ádáz csatát vívott egymással.

Címkék: Görögország, Ókor

Tinédzser boszorkánylány feltámadásától féltek a középkori Itáliában

2015.11.24.

Boszorkányság vádjával megégetett, középkorban élt tinédzser lány maradványaira bukkantak olasz régészek. A lányt kivégzése után egy gödörbe dobták bele. Nyughelyét nehéz főlapokkal fedték be. A régészek szerint eltemetésének módja arra utal, hogy az emberek attól féltek, hogy a lány még holtan is ártalmas lehet.